Genoptræning er en vigtig del af din rehabilitering efter eksempelvis operation, sygdom, skade eller ubalance i bevægeapparatet. I en genoptræningsplan bliver der lagt en strategi for, hvordan du bedst muligt kommer tilbage til det funktionsniveau, som du ønsker. En genoptræningsplan kan se ud på mange forskellige måder, og det er vigtigt, at der bliver taget højde for de faktorer, som har størst betydning for et succesfuldt genoptræningsforløb. Men hvilke faktorer er det, og hvordan lægger du den bedste genoptræningsplan? Dette kan du blive klogere på i de følgende to afsnit af denne artikel.
Smerte er mere end bare biomekanisk
I en genoptræningsplan skal der først identificeres nogle bagvedliggende grunde for problematikken. Dette vil i mange tilfælde være smerter. Det er derfor vigtigt, at du får en øget forståelse for smerter gennem dit genoptræningsforløb, hvis du skal komme dig efter en skade. Ved akutte smerter – eksempelvis en forstuvet ankel – kan du godt genoptræne din ankel på trods af, at der er smerter til stede. Sådan ser det ikke nødvendigvis ud i andre situationer. Derfor kan en akut smerteproblematik oftest klares hos en læge eller fysioterapeut. I mere komplekse situationer skal der noget andet til.
Genoptræning med mennesket i fokus
I de mere komplekse situationer kan det anbefales, at du allierer dig med nogle professionelle, der ved en masse om den problematik, som du har. Det kan eksempelvis være med en genoptræningsplan fra Vejlefjord Rehabilitering. Her får du et fagligt input, hvor der stadig er fokus på dig som menneske.